ИКОНОСТАС, ЈАРЧУЈАК

МАРТ 01, 2018.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина, наша Радионица је почела израду икона за иконостас војног параклиса Светог Стефана Дечанског у касарни "Јован Курсула" у Јарчујку.

Прва израђена дела која ће красити иконостас јарчујевачког параклиса представљају престоне иконе Господа Исуса Христа и Богородице. Осликавање Господа је инспирисано иконом Христа Пантократора из 6. века, похрањене у манастиру Св Екатарине на Синају (види последњу слику). Тамошња икона је израђена технологијом енкаустике – темпере од пчелињег воска. Иначе представља јединствен покушај ликовног приказивања двају сједињених природа у личности Христа Спаситеља - несливено, непромењиво, нераздељиво, неразлучно (види Халкидонски Орос вере, 451. год).

На нашој икони за војни параклис у Јарчујуку, желели смо да интерпретирамо исту идеју, али не приступајући копистички у односу на синајску икону, већ ауторски. Господ је приказан у хитону и химатиону ведрих боја, богато колорисан и осунчан, како држи отворену књигу са цитатом из Јеванђеља по Јовану 15,14 „Ви сте пријатељи моји, ако творите што вам ја заповедам“.

После израде Христове иконе, осликали смо и икону Пресвете Богородице, трудећи се да уједначимо стил са првом иконом.

Иконе су високе по 120 цм, при чему је величина лика око 25 цм, што је једна од природних величина. Израђене су технологијом акрилне темпере.

Контактирајте нас

Имате питање? Пишите нам!

Хвала Успешно сте послали поруку!
[SMTP] Error! Internal server error!
Sorry! Морате попунити сва означена (*) поља!
макс. величина датотеке: 5Mb (zip/pdf/jpg/png)

Посетите нас!


адреса: Карађорђева 3, 36000 Краљево, Република Србија тел: +381645996833 e-mail: info@svkraljmilutin-ikone.com